Informatie in het Nederlands

Het Bonhoefferhuis en Friedrichsbrunn

Adres: Bonhoefferhuis, Waldstraße 7, Thale/Friedrichsbrunn
(Dit adres is géén postadres.)

Dagelijks geopend van 14.00 – 18.00 uur (behalve donderdags) of na telefonische afspraak: (0049)-(0)3946-989052 (Duits, Engels)

„Friedrichsbrunn is Zomer, Vrijheid, Thuis.“
Susanne Dreß, geb.Bonhoeffer

De expositie

De nieuw ontworpen expositie „De familie Bonhoeffer in Friedrichsbrunn” ontstond in samenwerking met de begunstigers vereniging “Bonhoeffer-Huis Friedrichsbrunn” en de Hoge School Harz. Ze werd geopend op 31 Augustus 2014.

In het Bonhoeffer-Huis

  • Betreedt u een oord van herinneringen aan vier leden van de Bonhoeffer familie, die vanwege hun aktieve deelname aan verzet tegen Hitler vermoord werden.
  • Maakt u kennis met kindheids- en jeugdherinneringen van een politiek waakzame familie.
  • Krijgt u een indruk van het opvoedings-concept van deze familie.
  • Worden familiefoto’s zo openhartig aan u getoond dat u de betreffende personen kunt indentificeren aan de hand van de autobiografische verhalen.
  • Vindt u interactieve verwerkt getuigenissen van de familie Bonhoeffer welke hier voor het eerst in de openbaarheid komen.
  • Kunt u een wandelroutenkaart krijgen:
    • “In de voetsporen der Bonhoeffers”
    • en/of een wandeldagboek voor kinderen.

Op verzoek verzorgen wij graag voor groepen een introductie in de expositie, een lezing of een studieconferentie.

Het Bonhoeffer-Huis is uw bezoek waard!

Locatie schets

Anfahrtskizze

Voor afspraken betreffende introducties, lezingen en andere vragen verzoeken wij u ons telefonisch te benaderen onder nummer (0049)-(0)6484-989052 of via E-mail: bonhoeffer-haus@online.de.

Wij heten u hartelijk welkom in het Bonhoeffer-Huis waarin zich ook het “Bonhoeffer-Café” bevindt dat geopend is tijdens de bezoekuren.

De entree in Bonhoefferhuis is gratis.

Wij vragen u vriendelijk om een gift ter ondersteuning van het werk in het Bonhoeffer-Huis of om uw lidmaatschap in de Bonhoeffer-Huis vereniging

IBAN: DE64 8105 2000 0901 0203 89
BIC:   NOLADE21HRZ

“In onze opvoeding vielen onze ouders elkaar nooit af. Het „Ja“ van de een werd nimmer het „Nee“ van de ander. Zij trokken steeds één lijn.” Sabine Leibholz-Bonhoeffer

De familie Bonhoeffer in Friedrichsbrunn

In het jaar 1913 schiepen de ouders Karl en Paula Bonhoeffer hun kinderen in Friedrichsbrunn een tweede thuis. Hun acht kinderen Karl Friedrich, Walter, Klaus, Ursula, Christine, Dietrich, Sabine en Susanne, beleven hier een tijd die hun gehele leven zal beïnvloeden.

Naast de ouders zijn grootmoeder Julie en het kindermeisje „Hörnchen“ de belangrijkste contactpersonen voor de kinderen.

Uit brieven, foto’s en opgeschreven herinneringen van de Bonhoeffer-kinderen ontstond voor ons het beeld van een familie in zeer verschillende levenssituaties.

Susanne, de jongste Bonhoefferdochter laat ons Friedrichsbrunn voor honderd jaar, met de ogen van een kind beleven.

Met Sabine, de op een na jongste, horen we zacht de deur open gaan en vader, moeder en de zusjes en broertjes binnenkomen.

Hier in het vakantiehuis lukt het Sabines tweeelings-broer Dietrich, zijn hoofd vrij te krijgen voor zijn wetenschappelijke theologische studies.

Hans van Dohnanyi beschrijft in een brief aan zijn schoonvader de weerklank van het trappenhuis, het knetteren van het vuur in de eetkamerhaard en de karakterisieke geuren van het vakantiehuis in Friedrichsbrunn.